Tendința ascendentă a prețurilor in domeniul imobiliar, la nivel global

Tendința ascendentă a prețurilor in domeniul imobiliar, la nivel global

Tendința ascendentă a prețurilor in domeniul imobiliar, la nivel global

8/1/2023

În conformitate cu cel mai recent Studiu al Experților Economici (EES), realizat de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană, experții economici prognozează o creștere abruptă a prețurilor proprietăților imobiliare la nivel mondial în următorii ani. Acest lucru aduce un nou suflu de încredere în piața regională de imobiliare. 

Citiți mai multe despre asta în articolul din Forbes:

 

https://www.forbes.ro/analiza-cresteri-abrupte-ale-preturilor-pentru-imobiliare-in-intreaga-lume-342274

Se preconizează că prețurile imobilelor vor cunoaște o creștere medie anuală de 9% în următoarea decadă. Odată cu trecerea ultimului deceniu, multe țări au înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor imobiliare și a chiriilor. Potrivit datelor furnizate de Banca pentru Reglementări Internaționale (BIS), prețurile nominale globale ale locuințelor au înregistrat o creștere medie anuală de 5,4% între 2012 și 2022. În Marea Britanie, prețurile caselor au crescut cu peste 67% în ultimii zece ani, iar această tendință pare să continue și în viitor. 

Chiar dacă pandemia de Covid-19 și adoptarea muncii de acasă au schimbat dinamica pieței imobiliare, mediul economic caracterizat de o inflație ridicată și rate ridicate ale dobânzilor nu pare să stăvilească creșterea. Experții estimează că în următorii ani, Marea Britanie va înregistra creșteri de 8,4%, SUA de 6% și Franța de 5,5% în ceea ce privește prețurile proprietăților imobiliare. "Creșterea prețurilor imobiliare este influențată în principal de factori legați de cerere, mai degrabă decât de ofertă", explică Timo Wochner, cercetător la ifo. 

Cererea sporită pe piața imobiliară în multe regiuni din lume se datorează standardelor de trai și veniturilor mai ridicate, precum și creșterii populației și dorinței de a avea mai mult spațiu locativ. Conform sondajului, 37% dintre respondenți au menționat acești factori ca fiind responsabili pentru creșterile abrupte ale prețurilor imobiliare. 

De asemenea, trendul de a lucra de acasă joacă un rol important în această evoluție. "EES indică că 27% dintre experți consideră că factorii legați de aprovizionare, cum ar fi capacitatea de producție limitată, prețurile mai mari la materialele de construcție și lipsa terenurilor pentru construcție, contribuie, de asemenea, la creșterea prețurilor imobiliare", adaugă Wochner. Alți 12% dintre respondenți consideră că politicile monetare, inflația și măsurile guvernamentale au un impact semnificativ în această creștere. 

În România, această tendință ascendentă a prețurilor proprietăților imobiliare s-a manifestat și ea într-un mod semnificativ. În ultimii ani, piața imobiliară din țară a experimentat creșteri susținute ale prețurilor locuințelor, determinate de cererea în creștere, investițiile în proiecte rezidențiale și oportunitățile de dezvoltare în diferite regiuni. Influențată de cererea din partea cumpărătorilor, dar și de factori economici interni și externi, piața imobiliară românească a demonstrat că se aliniază la tendința globală de creștere a prețurilor, fiind astfel o destinație atractivă pentru investiții imobiliare. Această evoluție sugerează că încrederea în piața imobiliară din România rămâne solidă, iar creșterea și dezvoltarea în sectorul imobiliar continuă să ofere oportunități și provocări pentru toți actorii din industrie.

În Europa de Vest (6,4%) și America de Nord (7,7%), ratele de creștere a prețurilor imobiliare sunt prognozate să fie sub media globală. În schimb, se preconizează că Europa de Sud (18,4%) și Europa de Est (14,9%) vor înregistra creșteri semnificativ mai mari. Cele mai mari creșteri ale prețurilor imobiliare sunt anticipate în Asia de Sud (25,1%), Asia de Vest (22,4%) și America Centrală (24,4%). Sondajul experților economici (EES) este o cercetare trimestrială realizată de Institutul ifo și Institutul pentru Politică Economică Elvețiană, care a implicat 1.405 experți în afaceri din 133 de țări, în perioada 14 iunie - 2 iulie 2023. 

Prin urmare, în contextul actual al pieței imobiliare, observăm o tendință ascendentă în creșterea prețurilor proprietăților imobiliare la nivel global. Studiul recent realizat de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană a relevat faptul că aceste creșteri abrupte se vor manifesta în numeroase țări în următorii ani. Cererea crescută, factorii de aprovizionare, politicile monetare și contextul economic actual reprezintă doar câteva dintre aspectele care contribuie la acest trend. Într-un mediu caracterizat de încredere și solidaritate, ne dezvoltăm împreună, iar acest proces de creștere și dezvoltare continuă să definească piața imobiliară globală, având un impact semnificativ asupra prețurilor locuințelor în diverse regiuni ale lumii.

 

 

 

Tel: (+4)0790.56.56.72