O creștere fără precedent în proiectele noi de retail din orașele mici și mijlocii

O creștere fără precedent în proiectele noi de retail din orașele mici și mijlocii

O creștere fără precedent în proiectele noi de retail din orașele mici și mijlocii

9/18/2023

 

Livrările de proiecte noi în domeniul comerțului cu amănuntul, din localitățile cu mai puțin de 100.000 de locuitori, au atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, cu interesul comerciantilor pentru extindere mentinandu-se ridicat. Conceptele de tip discount si mass market, care oferă produse la prețuri accesibile, sunt cele mai active, conform unui raport elaborat de firma de consultanta imobiliara Colliers. 

Citiți mai multe despre asta în articolul din Economica.net:

 

https://www.economica.net/malluri-in-provincie-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimii-10-ani-al-livrarilor-de-proiecte-noi-de-retail-in-orasele-mici-si-mijlocii-raport-colliers_693756.html

 

În primul semestru al anului 2023, piața de retail a înregistrat un nivel limitat de livrari, însă a doua jumătate a anului se anunța foarte activa, cu aproximativ 260.000 de metri pătrați anuntati pentru livrare până la sfârșitul anului, majoritatea în orașe mici și mijlocii, potrivit raportului de piața al Colliers cu privire la evolutia pieței imobiliare în primele șase luni din 2023, conform informațiilor furnizate de Agerpres. În cadrul analizei structurii consumului, în urma aniilor de inflație ridicată, consumatorii încep sa devină mai precauți și să acorde o atenție mai mare raportului calitate-pret al achizițiilor lor. Consultanții companiei consideră că volumul de produse achizitionate nu va scădea neapărat, însă consumatorii se îndreaptă tot mai mult spre produsele cu prețuri mai accesibile. 

"Costurile de construcție încep sa se stabilizeze, pe măsura ce reducerea prețurilor materialelor se face în sfarsit simțită, ceea ce va sprijini expansiunea continuă a sectorului de retail din ultimii ani. Cel puțin până in 2024, stocul de proiecte anunțate pare să fie solid, majoritatea find centre comerciale, însă există si proiecte mai ample care urmează sa fie livrate sau sa înceapă construcția în curand. Observam ca majoritatea noilor proiecte vizează în special orașele mici și mijlocii, dar exista de asemenea un interes crescut și pentru orașele mari. De exemplu, viitorul Promenada Mall al NEPI Rockcastle din Craiova (cu o suprafață de aproximativ 64.000 de metri pătrați) este cel mai mare proiect livrat în România de la inaugurarea ParkLake în 2016, dezvoltat de Sonae Sierra", a mentionat Liana Dumitru, Director al Diviziei de Retail la Colliers. Conform sursei citate, noile proiecte sunt foarte bine primite pe piața și se observa un interes puternic din partea chiriașilor pentru a deschide magazine în aceste spații. 

busy brokers. real estate industrial retail productie sibiu transilvania regional spațiu depozit hala productie închiriere proprietati imobiliare comerciale industrial retail office. servicii de intermediere și consultanță imobiliară și de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari, proprietarii de spații, clădiri, parcuri și terenuri, investitori și companii din domeniul industrial, retail, logistic și investment property

În cazul proiectelor dominante mai vechi din marile orașe, interesul comerciantilor ramane ridicat, mai ales în cazul celor cu concepte de magazine de dimensiuni mai reduse sau cu branduri premium, iar fiecare astfel de centru are deja o lista de asteptare. "In consecinta, rata de neocupare este relativ scăzută sau practic inexistenta în cadrul proiectelor care sunt stabilizate si dominante. Cu privire la chirii, chiar dacă proprietarii se așteaptă la o creștere a chiriilor de baza pentru a acoperi costurile de dezvoltare mai mari, comerciantii sunt precauti in negocieri, avand in vedere ca indexarea și creșterea costurilor comune exercita deja presiune asupra rentabilitatii lor. 

Costurile serviciilor pentru spatii comune reprezinta un subiect sensibil, deoarece, in unele cazuri, acestea s-au aproape dublat. De exemplu, in centrele comerciale, observăm o creștere de la 1,5-2 euro/metru pătrat la peste 2,5-3 euro/metru patrat", se menționează într-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Colliers. Referindu-se la statisticile oficiale publicate recent pentru anul 2022, consultatii Colliers subliniaza ca, in general, acesta a fost un an bun pentru discounteri și pentru comerciantii care oferă produse la prețuri accesibile. În ceea ce privește consumul general, exista semne de încetinire a ritmului de creștere. De exemplu, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu aproximativ 4% in primul semestru al anului 2023. Cu toate acestea, o parte semnificativă din aceasta crestere se datoreaza efectelor favorabile de baza, iar, in realitate, în comparație cu perioada post-pandemie, primul semestru din 2023 reprezinta mai putin de 10% din creșterea înregistrată în 2019, conform raportului. 

"In general, nivelul de consum în România a crescut, atat ca valoare, cât și ca volum al bunurilor achizitionate, iar factorul cheie în aceasta ecuatie este piața muncii stabilă, care a contribuit la menținerea cresterilor salariale cu doua cifre (15,7% pe an in mai 2023), rata de creștere depășind deja rata inflației în primăvara anului 2023. 

Aceasta inseamna ca scaderea puterii de cumparare a fost temporara, avand o durata de mai puțin de un an si jumatate, si chiar si in acest interval, creșterea medie a salariului a fost încă solidă", a explicat Liana Dumitru. Consultantii Colliers cred ca evolutia consumului va ramane favorabila in general. 

busy brokers. real estate industrial retail productie sibiu transilvania regional spațiu depozit hala productie închiriere proprietati imobiliare comerciale industrial retail office. servicii de intermediere și consultanță imobiliară și de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari, proprietarii de spații, clădiri, parcuri și terenuri, investitori și companii din domeniul industrial, retail, logistic și investment property

După ani de inflație ridicată, este de așteptat ca și consumatorii sa devină mai precauți și să aștepte ca prețurile să se stabilizeze înainte de a reveni la obiceiurile lor de consum obișnuite. Pe termen mediu, majoritatea proiectelor noi anticipate în următoarea perioada se vor concentra pe orasele unde nu exista alte centre comerciale sau în suburbii noi ale marilor orașe, în zone cu densitate populationala ridicată sau cu venituri mari. Vanzarile omnichannel vor consolida sau vor eroda poziția comercianților în următorii ani, deoarece combinarea vanzarilor offline cu cele online oferă posibilitatea de a personaliza preferințele consumatorilor si le oferă o flexibilitate mai mare. Schimbarea generatiilor ar putea influența, de asemenea, mai multe aspecte: generatia Z, crescută în era digitală și cu o atitudine mai responsabili fata de consum și mediu, dar și cu un mod de consum mai atent, își va face simțită prezenta tot mai mult. 

De asemenea, consultantii se așteaptă ca salariile în România sa continue sa crească intr-un ritm mai rapid decât media Uniunii Europene in urmatoarea decada, ceea ce probabil va duce la o creștere a consumului și la o preferință sporită pentru produsele de lux, care ar putea ajunge la aproximativ 90% din media Uniunii Europene, fata de sub 80% în prezent. Colliers este una dintre principalele companii de consultanta imobiliara și de gestionare a investițiilor la nivel global, cu operațiuni în 66 de tari și cu 18.000 de specialisti care colaborează pentru a oferi consultanta specializata clienților lor.

 

 

Tel: (+4)0790.56.56.72