Mitiska REIM vinde cele 24 de parcuri de retail pe care le gestionează în România - o posibila tranzacție evaluată la aproximativ 250 de milioane de euro

Mitiska REIM vinde cele 24 de parcuri de retail pe care le gestionează în România - o posibila tranzacție evaluată la aproximativ 250 de milioane de euro

Mitiska REIM vinde cele 24 de parcuri de retail pe care le gestionează în România - o posibila tranzacție evaluată la aproximativ 250 de milioane de euro

11/1/2023

 

Mitiska REIM este aproape de a vinde cele 24 de parcuri de retail pe care le gestionează în România, ceea ce ar putea reprezenta cea mai mare tranzacție vreodată din acest sector. 

Citiți mai multe despre asta în articolul din Profit.ro

 

https://www.profit.ro/must-read/exclusiv-mitiska-reim-aproape-de-vanzarea-celor-24-de-parcuri-de-retail-detinute-in-romania-tranzactia-poate-deveni-cea-mai-mare-semnata-vreodata-pe-aceasta-nisa-21365485

Mitiska REIM, o companie de administrare a fondurilor deținută de miliardarul belgian Luc Geuten și Axel Despriet, este aproape de a vinde cele 24 de parcuri de retail pe care le administrează în România, o tranzacție evaluată la aproximativ 250 de milioane de euro. 

Aceasta are potențialul de a deveni cea mai scumpă vânzare înregistrată vreodată în sectorul de retail al pieței imobiliare locale, conform surselor Profit.ro din domeniul imobiliar. 

 

Grupul imobiliar M Core, al cărui principal acționar este magnatul imobiliar britanic Caspar MacDonald-Hall, cu legături strânse cu Familia Regală, a depus o ofertă pentru achiziția acestor proprietăți. 

Parcurile de retail sunt deținute de fondurile FRI și FRI 2, iar Mitiska REIM are rolul de consilier al acestor fonduri în tranzacția de vânzare. Cele două fonduri dețin 24 de parcuri de retail, ancorate de Kaufland sau Lidl, cu o suprafață închiriabilă brută de 132.000 de metri pătrați. Printre chiriații acestor centre comerciale se numără Deichmann, DM, Pepco, Jysk, KFC, Kik și Takko. Proprietățile gestionate de Mitiska se găsesc în diverse orașe din întreaga țară, printre care București, Bistrița, Pașcani, Slobozia, Ploiești, Mediaș, Reșița, Buzău, Arad, Odorhei, Sighet, Câmpina, Caransebeș, Medgidia, Iași, Târgu Mureș, Tulcea, Slatina, Mioveni, Bacău, Drobeta-Turnu Severin, Brăila și Giurgiu. 

 

busy brokers. real estate industrial retail productie sibiu transilvania regional spațiu depozit hala productie închiriere proprietati imobiliare comerciale industrial retail office. servicii de intermediere și consultanță imobiliară și de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari, proprietarii de spații, clădiri, parcuri și terenuri, investitori și companii din domeniul industrial, retail, logistic și investment property

Dacă tranzacția se va finaliza, așa cum se discută, aceasta evaluată la aproximativ 250 de milioane de euro ar putea deveni cea mai mare încheiată vreodată în sectorul de retail al pieței imobiliare din România. Recordul actual este deținut de tranzacția realizată în 2017, prin care grupul sud-african Atterbury Europe a achiziționat jumătate din mall-urile Iulius din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Suceava, precum și clădirile de birouri adiacente acestora, pentru aproximativ 200 de milioane de euro, pe care le împarte acum cu antreprenorul ieșean Iulian Dascălu. 

"Mitiska REIM, în calitate de manager al mai multor fonduri de investiții, și-a încheiat cu succes strategia de investiții într-o serie de parcuri de retail din România, aducând aceste proprietăți la statutul de active «core». Acum, evaluăm opțiunile strategice de «exit» în concordanță cu strategia fondurilor și considerăm că acest portofoliu este deosebit de atractiv pentru investitorii instituționali care doresc să intre sau să se extindă în acest sector. În România, Mitiska REIM administrează unul dintre cele mai mari portofolii imobiliare de retail din țară. Portofoliile din România și Belgia sunt abordate ca două vânzări separate. Echipa Mitiska REIM nu comentează cu privire la timpii tranzacției", au transmis reprezentanții Mitiska REIM. 

Conform acestora, Mitiska REIM continuă să investească pe piața din România și vede o serie de oportunități, de la parcuri de retail la spații logistice urbane și spații pentru industria ușoară. Investitorul intenționează, de asemenea, să vândă proprietățile acumulate în Belgia, într-o tranzacție separată evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro. Portofoliile din cele două țări cuprind parcuri de retail cu o suprafață totală de 208.000 de metri pătrați. Un nou jucător pe piață, M Core, și-a manifestat interesul pentru piața imobiliară din România încă din 2018, conform surselor Profit.ro. Recent, un purtător de cuvânt al M Core a declarat pentru Profit.ro că "putem confirma că M Core caută în mod activ noi achiziții în portofoliul său paneuropean de investiții în sectoarele de retail, industrial și comercial. Nu putem oferi detalii specifice în acest moment." 

busy brokers. real estate industrial retail productie sibiu transilvania regional spațiu depozit hala productie închiriere proprietati imobiliare comerciale industrial retail office. servicii de intermediere și consultanță imobiliară și de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari, proprietarii de spații, clădiri, parcuri și terenuri, investitori și companii din domeniul industrial, retail, logistic și investment property

Grupul M Core s-a format prin combinarea portofoliilor imobiliare gestionate de companiile London & Cambridge Properties (LCP), Evolve Estates, Sheet Anchor și Proudreed și care sunt evaluate la peste 5,5 miliarde de euro. Obiectivul declarat al M Core pentru acest an este de a investi un miliard de euro pe piața imobiliară europeană. Principalul acționar al grupului este Caspar MacDonald-Hall și familia sa, a cărui avere este estimată la 1,71 miliarde de lire. 

Fondul FRI 2, lansat în 2016, ajunge la maturitate în 2028. Acest fond a strâns de la investitori 263,3 milioane de euro, cu aceeași distribuție geografică a investițiilor ca în cazul fondului FRI. 

Vânzarea portofoliului Mitiska ar putea echilibra volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri), care a scăzut brusc cu 43% în primul semestru al acestui an, până la 183 de milioane de euro, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Prognoza anuală indică o situație și mai negativă, arătând un minim al ultimului deceniu. Previziunile optimiste ale brokerilor imobiliari cu privire la dezvoltarea tranzacțiilor cu proprietăți comerciale în a doua jumătate a acestui an se bazează pe câteva tranzacții majore în desfășurare, care, dacă se finalizează în acest an, ar putea aduce volumul anual la peste 600 de milioane de euro, ceea ce reprezintă doar jumătate față de recordul istoric atins în 2022. Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional sub 600 de milioane de euro a fost 2013, marcând încheierea perioadei de criză începută în 2008.

În concluzie, piața imobiliară din România se confruntă cu provocări semnificative, dar există speranțe că va reveni la un nivel mai înalt în viitorul apropiat, pe măsură ce investitorii recâștigă încrederea și economia își revine. Dezvoltarea și finalizarea cu succes a unor tranzacții majore ar putea reprezenta un semn pozitiv pentru această industrie și ar putea contribui la consolidarea stabilității pe piața imobiliară din România.



 

Tel: (+4)0790.56.56.72