Date: O sinteza a raportului CBRE - H1 2023

Date: O sinteza a raportului CBRE - H1 2023

Date: O sinteza a raportului CBRE - H1 2023

8/22/2023

 

Am făcut o sinteză a raportului CBRE, lider global în domeniul serviciilor imobiliare, ce oferă o privire detaliată asupra evoluției pieței imobiliare din România în prima jumătate a anului 2023. Iată cateva din informațiile cu privire la investițiile, tranzacțiile și tendințele din domeniul imobiliar, pentru o înțelegere comprehensivă a progreselor recente ale țării în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, tranziția verde și transformarea digitală. Cu o abordare detaliată asupra aspectelor economice și investiționale, raportul CBRE este un instrument util pentru toți cei interesați de climatul actual al pieței imobiliare din România și impactul său asupra evoluției economice generale.

Macroeconomie

În iunie 2023, România a primit un răspuns favorabil din partea Comisiei Europene pentru a doua cerere de plată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Suma aprobată se ridică la 3,22 miliarde EUR, inclusiv 2,14 miliarde EUR ca sprijin financiar nerambursabil și 1,08 miliarde EUR ca asistență sub formă de împrumut. Cu toate acestea, din cauza neîndeplinirii obiectivelor de investiții în energie, România va primi cu 53,36 milioane EUR mai puțin. 

Cu toate acestea, țara a atins 47 din cele 49 de obiective și ținte, reflectând progresele sale în tranziția verde și digitală, coordonarea politicilor guvernamentale, îmbunătățirea gestionării apei, sprijinul pentru turism și promovarea culturală. 

Se preconizează că inflația va scădea la 10,3% în 2023, o scădere semnificativă de 3,5 puncte procentuale față de 2022, cu scăderi ulterioare estimate pentru 2024 (5,1%) și 2025 (2,7%), apropiindu-se de limita superioară a intervalului țintă al Băncii Naționale a României. 

 

 

Investiții

În timp ce Bucureștiul a condus istoric investițiile imobiliare, S1 2023 a marcat o schimbare către orașele regionale, care au reprezentat 61% din volumul total de investiții. Cu toate că media investițiilor YTD a scăzut cu 47%, media orașelor regionale a scăzut cu doar 22% față de anul anterior. 

Proprietățile industriale și de birouri au dominat cu 33% și, respectiv, 29%, urmate îndeaproape de retail cu 21% și hoteluri cu 17%. Sectoarele industriale și logistice au depășit birourile în investiții în S1 2023, doar birourile înregistrând o scădere anuală; retailul și industria au înflorit. Aceste sectoare capitalizează strategii de diversificare post-pandemică. 

Prezența investitorilor români pe piață reflectă încrederea în activele locale și stabilitatea financiară, semnalând o maturitate a pieței. Cu toate că activitatea de închiriere a crescut, absorbția netă în S1 2023 pentru spațiile de birouri a atins un nivel minim, atribuit incertitudinii economice și aranjamentelor de muncă hibridă. 

Industrial

Stocul industrial modern al României a atins 6,91 milioane de mp până în S1 2023, cu dezvoltări concentrate în București și regiunea Vest/Nord-Vest. Părțile de teren de dezvoltare ale orașelor regionale au depășit capitala, deși Bucureștiul deține în continuare 48% din stocul național. Pentru H2 2023, se așteaptă adăugarea a 407.000 de mp, în mare parte în București și regiunea Vest/Nord-Vest, cu orașele regionale în creștere rapidă. 

 

busy brokers. real estate industrial retail productie sibiu transilvania regional spațiu depozit hala productie închiriere proprietati imobiliare comerciale industrial retail office. servicii de intermediere și consultanță imobiliară și de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari, proprietarii de spații, clădiri, parcuri și terenuri, investitori și companii din domeniul industrial, retail, logistic și investment property

 

Retail

Stocul de retail a atins 4,15 milioane de mp până în S1 2023, cu adăugări modeste de 69.300 mp din scheme mici și medii de retail. E-commerce-ul este prognozat să atingă 7,0 miliarde EUR în 2023, în ciuda provocărilor generate de inflație, care influențează cheltuielile prudente ale consumatorilor și strategiile modificate ale vânzătorilor. Redresarea pieței de retail, în special a schemelor bine performante, indică vacanțe reduse și o creștere a circulației comparabilă cu nivelurile pre-pandemice. E-commerce-ul are un traiectorie de creștere, atingând 7,0 miliarde EUR cu o creștere a dependenței de cumpărăturile online, chiar și în fața obiceiurilor de cheltuieli precaute. 

Terenuri

În S1 2023, aproximativ 72 de hectare de teren de dezvoltare au fost tranzacționate, cu orașele regionale precum Constanța, Iași, Timișoara, Sibiu și Ploiești contribuind cu 36% din totalul tranzacțiilor. Proiectele rezidențiale au stimulat în primul rând cererea de teren, reflectând 45% din tranzacții, urmate de proiecte cu uz mixt și retail cu câte 25%. 

Cererea în creștere din sectorul de retail, alături de interesul dezvoltatorilor industriali și logistici pentru terenuri de energie verde, redefinește piața. Cu toate că numărul tranzacțiilor rămâne limitat, cererea în creștere din sectorul de retail și interesul dezvoltatorilor industriali pentru proiecte sustenabile sugerează un potențial transformator.


Tel: (+4)0790.56.56.72