Autostrada Sibiu - Pitești prinde contur

Autostrada Sibiu - Pitești prinde contur

Autostrada Sibiu - Pitești prinde contur

6/9/2023

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură la acest moment este Autostrada Sibiu – Piteşti ce va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti. Autostrada va lega centrul țării de partea de sud într-un mod eficient, oferind șoferilor încrederea că un drum până la București nu trebuie să fie evitat cu orice preț. Un proiect de bază pentru dezvoltarea regională, autostrada va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri. 

Citiți mai multe despre asta în articolul din Economica.net:

 

https://www.economica.net/autostrada-sibiu-pitesti-vom-putea-circula-pe-sectiunea-5-pitesti-curtea-de-arges-in-vara-anului-2025-secretar-de-stat-foto_671411.html

Până în prezent, a fost inaugurată secțiunea 1 Sibiu – Boița. Speranțele unui regim de trafic normal spre capitală sunt toate în acest proiect. Centrul țării și mai ales orașul Sibiu este bine conectat la coridorului IV pan-european prin autostrada A1. În plus Sibiul are legături cu alte orașe importante din țară - Alba Iulia, Cluj-Napoca - prin sistemul de autostrăzi. Însă legăturile cu partea de sud a țării nu sunt cele mai eficiente la acest moment. Traversare Văii Oltului este dificilă și lentă din cauza blocajelor în trafic și pentru mulți șoferi zona este un coșmar. Toate acestea însă se pot schimba în viitorul apropiat. 

Secțiunea 2 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești vizează zona cuprinsă între Boița (Sibiu) și Cornetu (Racovița – Vâlcea) și cuprinde 30,35 de kilometri, prin munți, ce urmează să se realizeze pentru 4,25 miliarde de lei până în 2028, de către asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret – Cengiz Insaat din Turcia. Secțiunea 3 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești cuprinde de asemenea zona montană dintre Cornetu (Vâlcea) și Tigveni (Argeș), adică 36,40 km de autostradă pentru care a fost semnat un contract asocierea WeBuild – Trancrad, de 5,32 miliarde de lei, acest tronson urmând să fie gata în 2027. 

Secțiunea 4 este o secțiune dificilă între Curtea de Argeș și Tigveni, pentru care s-a semnat un contract cu constructorul austriac PORR. Anul acesta, după ce Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat începerea lucrărilor, pe autostrada Sibiu-Pitești, au fost inițiate lucrările la primul tunel la nivel de autostradă din România. Secțiunea 4 are o lungime de 9,86 km și constă într-un tunel rutier cu o lungime de 1,3 km, format din două galerii, una pentru fiecare sens de mers. Ritmul lucrărilor pe această secțiune a Autostrăzii Sibiu – Pitești este momentan constant, fără evenimente majore. Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 33% și se estimează ca lucrările să fie finalizate în 2025. 

Secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, cea cuprinsă între Curtea de Argeș și Pitești va fi finalizată în 2025, cei 30,34 km fiind realizați de WeBuid pentru 1,71 miliarde de lei. Putem doar spera că acest proiect de infrastructură se va desfășura conform planului, urmând ca la finalul anului 2028 să existe o legătură rapidă cu centrul țării și pentru capitală. 

 

Dezvoltarea constantă a regiunii centrale din ultimii ani este datorată și accesului pe care această zonă îl are la infrastructură. Fie că este vorba despre retail, logistică, transporturi sau mediul de afaceri în general accesul la o rețea de autostrăzi poate crește și eficientiza operațiunile desfășurate la nivel regional și național. Și toate aceste pot contribui la creșterea încrederii investitorilor și la dezvoltarea unui mediu de afaceri propice.

Tel: (+4)0790.56.56.72